Digital Book World Conference

19 september 2019

Vorige week op de Digital Book World Conference in Nashville, Tennessee, sprak SIL LEAD uitvoerend directeur Dr. Paul Frank over wat digitaal publiceren talen zonder literatuur te bieden heeft.

Een leven MET of zonder boeken: digitaal publiceren is het antwoord voor talen zonder literatuur

  • Dr. Frank begon zijn toespraak door vragen te stellen hoe ons leven eruit zou hebben gezien zonder boeken. Hij vestigde de aandacht van het publiek op de Lani Language Group van Papoea, in Indonesië. 180.000 mensen spreken Lani, maar tot voor kort hadden ze een totaal van NUL boeken. Kun je je voorstellen? Dat zou zijn alsof de hele bevolking van Providence, Rhode Island nul boeken had. Ouch! En dat is slechts een van de 700 levende, inheemse talen in Indonesië!
  • Dankzij het goede doel Remote School Papua en anderen heeft de Lani-groep nu digitale boeken.
  • Dr. Frank herinnerde de mensen vervolgens aan deze publicatieconferentie dat hoewel ze wisten hoe het was om een ​​drukke markt te bedienen, ze moesten proberen alle talen voor te stellen met weinig of geen boeken – en voegde eraan toe dat er meer dan zevenduizend talen in de wereld, met duizenden die, net als de Lani, geen eigen boeken hebben.
  • 310 van deze talen verdwijnen, omdat hun laatst overgebleven sprekers uitsterven. Maar wat verliezen we als dat gebeurt?

 

Bekijk meer:

www.sil-lead.org/blog/2019/9/19/fomo-forget-about-it?fbclid=IwAR0Vq1IdY3dwSmh8r5a-14cRCO40Z9mnD_pZWyc4Uq9JDN_9Th73z1C2EG0